På kursus i La Borie Noble, Frankrig

Personligt var det for mig en kæmpe gave at mine medmennesker, de folk jeg levede så tæt med i disse dage, det var en gave at opleve lige netop dét de havde at dele med resten af os. At de blev tydelige gennem lige netop det der gjorde dem helt unikke. At de kunne dele det de brændte for, og at det blev taget godt imod af alle os andre. 

Artikel af Tina Jørgensen


Det er Nymåne, og jeg har fejret denne månefase ved en sø sammen med en veninde. Ved sidste Nymåne, i juli, var jeg i Frankrig hos La Borie Noble, et fællesskab opbygget omkring ikke-vold og en mere simpel livsstil, en levevis mere i kontakt med det naturlige liv, og med fejring af livet. Og i kontakt med det at leve sammen med andre mennesker på en måde som vi har kendt fra tidligere tider, men måske har glemt hvordan man gør.

Ved sidste nymåne sad jeg i Frankrig, omgivet af nogen og 30 andre fra 11 forskellige europæiske lande, som også var deltagere i et Erasmus+ træningskursus kaldet “Wake up your Leadership!”. Vi sad i en cirkel. I midten af cirklen stod en stor lysestage med tre lys, og en kurv fyldt med papir hvorpå der stod skrevet noget vi ønskede at give slip på, noget vi var taknemlige for i øjeblikket, eller noget vi ønskede skulle følge os ind i den næste månecyklus. Månefejringen skabte vi sammen. Jeg sang, jeg inviterede folk til at deltage, til at nyde, til bare at være. Jeg inviterede de andre til at dele sange fra deres kulturer eller sange de havde lært som betød noget for dem. Og vi havde en te-ceremoni hvor vi skænkede te til personen til venstre for os; skænkede med vores gode intentioner.Udenfor faldt mørket på, påfuglene fløj op i deres træer for at gå til ro. Stjernerne funklede. Det var vores sidste aften sammen efter 9 dage hvor vi havde tilbragt næsten hver vågne stund sammen. Manuela Di Folco og Alejandro Guidotti, vores faste undervisere, havde sammensat et program for os hvor vi, 30 unge mennesker fra 11 forskellige lande i Europa, kunne samles omkring det at være sammen ude i naturen, være sammen om at mærke os selv, mærke hinanden, mærke vores indre lederskab og det, vi virkelig ønskede at bringe til verden og dele med de andre.

Så i 9 dage øvede vi os på dette gennem dans, sang, bevægelse, teater, kropsbevidsthed, sjov. Et af målene for træningen var at danne en gruppe, i hvilken vi kunne afprøve vores lederskab eller en anden rolle i dét at indgå i en gruppe og facilitere en øvelse, en undervisning eller lignende for de andre på kurset. Derfor fik hver gruppe mulighed for at dele noget meget specielt og unikt for lige netop deres gruppe. Vi lærte om Ayurveda, Play fight, psykologi, massage, kønsbevidsthed, moderne og traditionel dans, hvordan man kan skabe en fest ud af udklædningstøj og kogegrej, og hvordan man kan holde mande- og kvindecirkler.

Personligt var det for mig en kæmpe gave at mine medmennesker, de folk jeg levede så tæt med i disse dage, det var en gave at opleve lige netop dét de havde at dele med resten af os. At de blev tydelige gennem lige netop det der gjorde dem helt unikke. At de kunne dele det de brændte for, og at det blev taget godt imod af alle os andre.
Efter hver session kunne alle give kvalificeret feedback, for at gruppen kunne fundere over deres roller, deres samarbejde, deres facilitering, og få indsigt i hvordan det hele blev modtaget og hvad der kunne arbejdes på. Disse dage med vores gruppedelinger gav et mangfoldig og broget sammensætning af indhold og form og måder at være og lære på, at være aktiv, tilstede og involveret. Jeg føler mig utroligt beriget efter min tid hos La Borie Noble med dette  Erasmus + Træningskursus.

Jeg følte mig utroligt støttet af alle dem omkring mig, jeg følte virkelig at dét, jeg havde at dele med andre, blev modtaget med åbne arme og åbne hjerter. Og det har givet mig lyst til og mod til at dele det med endnu flere, her efter jeg er kommet hjem. Det betyder for mig at jeg har faciliteret naturforbindende aktiviteter såsom en meditativ øvelse hvor man kommer tilstede i sin krop i naturen, og derefter går ud og møder naturen.

Og jeg har trommet og sunget, og nu sidder jeg her, til første Nymåne efter vores Nymåne ceremoni i Frankrig, og jeg har fejret på dejligste vis. Jeg føler mig styrket i at det er min vej, at leve med netop det som jeg trådte naturligt ind i under mit ophold i Frankrig. Jeg følte mig så næret og støttet, og med et dybt ønske om at skabe med de andre, men også at dele det med de andre som jeg brænder allermest for. Så jeg turde dele det med dem, og finde mit indre lederskab.

Permakultur Danmark er involveret som partnerorganisation i forskellige Erasmus+ træningskurser og Youth Exchanges, hvor unge fra forskellige lande i Europa mødes om et kursus eller projekt af flere dages varighed. Kurserne er sponsoreret af Erasmus+, så kost og logi er dækket samt store dele af udgifterne til transport. Der gives større støtte, hvis man rejser grønt – dvs. på jorden, ikke i luften. Det er en rigtig god mulighed for at møde andre ligesindede, lære sig selv bedre at kende, udforske nye og ukendte situationer, være i et nyt land, leve i et midlertidigt fællesskab, ofte med et øko-fællesskab som vært.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookies hjælper os med at levere vores services og hjælpe dig rundt på siden. Ved at klikke acceptér, godkender du vores brug af cookies.
Læs mere i vores persondata og cookiepolitik