Vildt lækker festival i Viskinge

I weekenden den 20.-21. august var der Viskinge Vild (Have)festival i… ja Viskinge lidt udenfor Kalundborg. Her siger vi tak til de mange dejlige, grønne og bæredygtige mennesker, som kom forbi og tak til Permakultur Danmark for at støtte festivalen.

I planlægning og gennemførelsen har vi gjort os umage for at leve op til permakulturens tre etikker.

Omsorg for mennesker
Festivalen var også en kickstart til Viskinge Eventyrlige Skovhaver, der skal ligge på den mark, som det blev holdt på. Her kan lokale få et lille stykke jord og opleve glæden ved at dyrke egne afgrøder, som både er godt for mennesker og miljø. Haverne skal dyrkes som skovhaver efter permakulturprincipper, og der skal plantes en ordentlig bunke træer, der skal være skovhavernes rygrad til gavn for jord og mennesker.

Vi startede med at få besøg af Bent Mariager fra Grønne Nabofællesskaber, som gav gode råd og tips til at etablere grønne nabofællesskaber, hvor mennesker går sammen om at dyrke og være. I Viskinge Eventyrlige Skovhaver bliver der plads til alle, som har lyst uanset forudsætninger og begrænsninger.
En række workshops præsenterede forskellige håndværk og DIY-ideer, som pileflet, træsnit og genbrug af bivoks til både salver og genbrugs-foodwrap. At kunne skabe ting med sine hænder i samvær med andre er efter vores mening en vigtig brik i omsorg for mennesker.

Derefter fortalte permakulturist Christian Lykou, med udgangspunkt i sin bog Pædagogisk Permakultur, om hvordan permakulturen kan bruges i skole og daginstitutioner, og give børnene en egen mulighed for at gøre noget godt for klimaet.

Det er andet år Viskinge Vild (Have)festival kører, og selv om vi er vokset og har lidt mere fokus på at lave et økonomisk bæredygtigt projekt, så forsøger vi at holde priserne i et leje, hvor alle kan være med. Det kan lade sig gøre, takket være den støtte vi har fået både af Permakultur Danmark, Danmarks Naturfredningsforening og Kalundborg Kommune.

Omsorg for jorden
Etikken, Omsorg for Jorden er med i alt hvad vi gør. Hele festivalen handler om permakultur og bæredygtighed. Vi havde besøg af gartner og permakulturist Mette Brodersen, som med udgangspunkt i egne erfaringer og store viden, levende fortalte om, hvordan man dyrker efter permakultur-principper. Hun præsenterede et udvalg af gode flerårige grøntsager, som er nemme at starte med, fx Spinatranke, Sankthansurt og Stolthenriks gåsefod.

Mette Brodersen fortalte om flerårige grøntsager

Sidste indlæg var Maria Lizette Jakobsen fra Hyldemors Have, som dryssede en stor portion planteomsorg og viden om lægeurter over forsamlingen. Husk at takke naturen og planten, når du sanker og lad være med at plukke den allersidste urt. Pluk kun, hvis du kan gøre det uden at skade population og økosystem.

Hyldemor drysser lidt spiritualitet over havefolket

Udover det faglige gennemførte vi hele festivalen efter et genbrug og buy-nothing-princip. Vi brugte det vi havde, og manglede vi noget blev det genbrug. Derfor blev fx alle keramiske ølkrus i den lokale genbrugsbutik indkøbt til vores lækre økologiske øl og en stor samling tidligere syltetøjsglas blev til vandglas og kaffekopper.

Toilettet var naturligvis et nybygget muldtoilet, bygget af ’affalds’træ selvfølgelig.

Fair fordeling af ressourcer
I denne del af verden bruger vi for meget, næsten lige meget hvordan vi forbruger og agerer. Men man kan forsøge at gøre det så godt som muligt. Det har vi i hvert fald forsøgt i vores planlægning og valg til Viskinge Vild Havefestival. Det handlede jo netop om at gøre plads til alle, genbruge og handle så bæredygtigt som muligt.

Det var fx med en vis skepsis, at vi servede den gode øl i relativt grimme ølkrus. Men de blev taget godt i mod, og vi håber, vi ved vores valg kan være inspiration til andre om, hvad man kan.

Hvem står bag
Viskinge Vild (Have)festival er planlagt og gennemført af Pernille Cauchi fra Mikrogaarden (mikrogaarden.dk) og Eva Max Andersen fra Immergrün (immergrun.dk). Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller kommentarer – pernille@mikrogaarden.dk, eva@immergrun.dk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookies hjælper os med at levere vores services og hjælpe dig rundt på siden. Ved at klikke acceptér, godkender du vores brug af cookies.
Læs mere i vores persondata og cookiepolitik