Erasmus+ gav mig mulighed for at gå i dybden med No-Dig Market Garden

Af Maurina Keergaard, Køge Fælles Jord

Sidste forår blev jeg frivillig på Køge Fælles Jord (KFJ). KFJ er et LAND center her i Danmark. Her deltog jeg også i mit første PDC-kursus med Cathrine Dolleris og Marianne Mark, en uge på Orø i juni og en uge på Køge fælles jord i september.

I vinters tog nogle af KFJ-medlemmerne et online Masterclass kursus om regenerativt landbrug med Richards Perkins. I forbindelse med det blev jeg meget inspireret og motiveret, af den måde Richard udviklede løsninger på til regenerering af jorden, sætte næringsstoffer tilbage i jorden og producere fødevarer til en stigende befolkning på mindre og mindre jord. Fra de forskellige entrepriser som Richard praktiserer på hans farm i Sverige, var det market garden, som jeg valgte at fokusere på. På Køge Fælles Jord fik jeg mulighed for at udføre alt det, vi havde lært om no-dig market garden. Vi etablerede derfor i foråret 2022 en miniudgave af no-dig market garden, 200 Kvadratmeter 20 bed 75 cm brede og 10 meter lang.

Kursus hos Richard Perkins i Sverige
Efter at have deltaget på et PDC-kursus var det muligt at gå videre med støtte fra Erasmus+ til market garden uddannelse i Sverige. Jeg fik mulighed for at rejse til Sverige op til Richards Perkins farm og være med i 4 dages intensivt kursus i no-dig market garden (gravefri grønsagshave) i slutning at juni og begyndelsen af juli i år 2022.

Vi fik 4 dags intensiv undervisning fra kl. 9 til 17:30. Men om morgenen mellem kl. 7 til kl. 8 hjalp vi med at flytte og fodre høns, kalkun, kylling, får og to køer. Vi fik mulighed for at se Richards skovlandbrug, hvor der mellem rækker af træer stod græs, som var 1,5 meters højt.

Vi var 20 deltagere med alle mulige baggrunde, hvor en stor del af os er ved at skifte eller på vej til at skifte vores byliv ud med et liv på landet. Mange forlader deres kontorarbejde for et liv ude i naturen. De vil regenerere jorden, lave økonomisk profit og producere en høj kvalitet af råvarer til det lokale sandfund.

På kurset gik vi igennem mange emner fra no-dig bed etablering, planlægning af Market garden layout, de rigtige værktøjer til jobbet, at vælge hvilke afgrøder der skal dyrkes, arbejde smart, jordmikroskopi, Drivhusproduktion til markedsføring og salg. En eftermiddag blev vi introduceret til et unik og innovativ sæt værktøjer, som man bruger i dag i No-dig Market garden. De er de mest nyttige værktøjer til at øge effektiviteten og succesen på små arealer. Alle disse værktøjer er designet til 75 cm bede. De fleste værktøjer er blevet udviklede for Elliott Coleman i USA.

Skovlandbrug med højt græs og høj biodiversitet
Den bedste ved at være på kurset var at se det sted, hvor Richards Perkins begyndte en revolution i lille skala, hvor man arbejder med at regenerere jorden og økosystemet, få en indkomst og vise hvordan vi kan sætte en masse CO2 (kulstof) ned i jorden med dyr og planter. Permakultur, P.A. Yeomans Keyline design, Scale of Permanence og Allan Savorys Holistic Farm Management er fundamentet i Richards vision om Regenerativ Landbrug. Hvad der imponerede mig mest, var Richards græs og biodiversitet i hans skovlandbrug. Richards gård ligger på 59 længdegrad nord og græsset var 1,30 meter høj.

En reaktion

  1. Jeg vil gerne sige det igen:
    Det er SÅ fedt at I bare har kastet jer ud i det.
    Der er så mange ting at lære og at få styr på, men man er nødt til på et tidspunkt at tage springet, få sået nogle planter og høste egne erfaringer.
    Friske grøntsager dyrket i sund jord med mikroliv i balance og uden kunstgødning og sprøjtemidler smager jo bare vildt meget bedre! Dét må flere og flere få øjnene op for.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookies hjælper os med at levere vores services og hjælpe dig rundt på siden. Ved at klikke acceptér, godkender du vores brug af cookies.
Læs mere i vores persondata og cookiepolitik