Rapport fra Nordisk Møde ved Havet

Vi har fået lov at bringe denne fine rapport fra Nordisk Træf, skrevet af Anne Franze-Jordanov fra Permakultur Sverige.

Ett 60-tal personer samlades den 24-26 februari i Odder, Danmark. Hou Søsportcenter och Egmont Højskolen välkomnade oss varmt, det är ett unikt ställe och skola öppen för alla!
Jag reste som representant för Permakultur Sverige och detta är min berättelse från helgen.
Det var en inspirerande träff med ett fint program där permakulturister från de nordiska länderna  Norge, Sverige, Danmark och Finland (även några från Belgien har kommit) deltog och delade med sig av nyheter och berättelser – och nya band knöts. Särskild viktig var träffen för de olika föreningarna. Styrelsemedlemmar kunde presentera sina framgångar och utmaningar.
Gemensam yoga, bastu, promenader, mat och kulturellt kvällsprogram inramade de intensiva dagarna.
Första kvällen bekantade vi oss med varandra och platsen.
På lördagen lyssnade vi på en inspirerande föreläsning om regenerative jordbruk, utifrån ett konkret exemplet, av Anders Højlund Andersen. Han inbjöd till ett samtal ute i solen i små grupper, där vi pratade om vår roll som regenerativ rörelse med lösningsförslag för systemförändring.
Vi fick en presentation av Aiah Noack från Naturplanteskolen som utsetts till ett av tre “vildaste företag” i Danmark av miljöministeriet. Hon uppmuntrade till att dela med sig! Sprid information om era verksamheter med hjälp av film och annat i sociala media – blir synlig och prata om allt bra ni gör!
Nordic Permaculture Academy presenterades och vägen till diplomering hos dem. Därefter presenterades Norsk Permakultur sitt Diplom Laug.
Det finns för närvarande de två sätt att diplomera sig i Norden. Läs mer om hur det går till här:
eller här:
Elisabeth Holt uppmuntrade oss att komma med förslag på möjliga workshops, artister och annat till Positive Trace Festival – anmäl gärna intresse om ni vill hålla i en workshop eller föreläsning på en festival som ska lämna positiva avtryck: https://www.navusevents.com
Skriv in 3-6 augusti i kalendern, då hålls Nordisk Permakulturfestival i Norge, mer info på baksidan!
Vi berördes djupt av Iryna Kazakovas presentation om Permaculture in Ukraine. Hon presenterade exempel på permakultur och hur de hjälper varandra under kriget. En gård öppnade sitt hem för alla djur från andra gårdar som ägarna lämnat för kriget. De gav också skydd åt behövande människor. Traumatiserade djur kan hjälpa traumatiserade människor och tvärtom visar det sig. Ett annat exempel är en kvinna som började odla på balkongen och skapade en rörelse tillsammans med flera andra som mitt under kriget odlar mat på sina balkonger i städerna. Nu har hon startat koloniodling eftersom intresset är så stort. En kvinna med kunskap om medicinalväxter skickar teblandningar till fronten,  det inger hopp att se permakulturrörelsen förmåga att hitta lösningar i krissituationer så snabbt – samtidig undrade vi varför vi inte kan lösa alla våra utmaningar i våra länder på lika solidarisk sätt – vi befinner oss ju alla i en krissituation. På kvällen tittade vi på filmen ”The green Road project”- https://www.youtube.com/watch?v=DbPwiCxneCc
Under ‘Open Space’ med parallella workshops delade deltagare med sig av sina erfarenheter som Spaniens “Teacher Training for Refugees”, visning av skolans skogsträdgård och workshoper genomfördes kring ’Permasport’ och ’Cultural Emergence’. Vi slutade dagen med folk musik och dans.
På söndagen presenterades iACT Projektet: Syftet med iACT-projektet är att bidra till att utveckla ett internationellt nätverk av utbildnings- och demonstrationscenter för att dela med oss av god praxis inom hållbarhet, förnyelse och motståndskraft, inklusive permakulturdesign och -praxis, och att bidra till att möjliggöra samhällsomvandling genom att tillhandahålla en rad relaterade demonstrations- och inlärningsprogram och resurser för att stödja spridningen av god praxis.
IACT-projektet finansieras av EU:s Erasmus+-program. Konkreta resultat och information om hur ni kan använda det kommer att publiceras i maj.  https://www.permakultur.dk/viden/iact/
Representater av de nordiska permakulturföreningarna presenterade kort året som gått, framtida händelser och planer, vad som gick bra, utmaningar och vad vi behöver stöd med. Vi kände att det finns mycket vi kan lära av varandra, fick bra resonans och uppskattar varandra som bollplank i en gemenskap. Låt oss prata mer och hjälpa varandra! Jag lämnade mötet med en bra känsla, en lista med att göra och många idéer, mobilen fylld med nya kontaktuppgifter och hopp om att vi gemensamt kan göra förändring när vi samlar våra krafter och stödjer varandra. Precis så som permakulturexempel från Ukraina visar oss.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookies hjælper os med at levere vores services og hjælpe dig rundt på siden. Ved at klikke acceptér, godkender du vores brug af cookies.
Læs mere i vores persondata og cookiepolitik