Praktik ved Keela Yoga Farm i Portugal

 – af Sus Illemann

I vinteren 2022 tilbragte jeg en måned på en gård i Portugal for at fordybe mig i en af de praktiske aspekter af permakultur, nemlig haven. Mine forventninger var høje, jeg havde brugt en del tid før opholdet på at forbedre min teoretiske viden og erfare fra min egen have.
Men nu var det tid til at komme ud og blive inspireret af andres måder at dyrke jorden på, gennem permakultur. De første dage brugte vi på at lande på gården. 12 hektarer, med høns, får, hunde, katte og grise. Omringet af skov, søer og vilde planter. Der var en fællesbygning, et drivhus og en masse små huse til deltagerne på kurset og alt var bygget i naturlige materialer. Et sandt paradis for en permakulturist som mig.

Efter et par dage til at lande fik vi besøg af Raquel Perdigão, en lokal ekspert inden for vilde urter og plante medicin. Hun havde medbragt en hjemme flettet kurv fyldt med urter som gror på de kanter af Portugal hvor vi befandt os. Vi valgte hver en plante som vi skulle dufte, mærke og smage – derefter fortalte hun om hvor de gror og hvordan man genkender dem. Senere gik vi en tur i haven for selv at finde de vilde urter og lære bedre at kunne genkende dem. Dagen efter snakkede vi om hvad vi kunne bruge de forskellige urter til, hvilke effekter de har på kroppen og hvordan man kan lave olier og cremer med dem. Det var for mig en helt magisk oplevelse, at lære hvad der er spiseligt i mine omgivelser og hvordan de har hver sin helbredende effekt, hvis man ved hvordan man bruger dem.

Hver dag startede med morgenyoga kl. 7:30. Billedet til venstre er fra en morgen før yoga hvor månen og solen stod lige højt på himlen, som var en magisk lyserød farve. Yoga er en ufattelig god start på dagen for mig, min krop kommer langsomt i gang, jeg mærker tilstedeværelse og fokus. Følelser der giver mig et bedre udgangspunkt til at interagere med det levende omkring mig, og som giver mig større mulighed for at handle i overensstemmelse med mine værdier, for derved at kunne inspirere verden omkring mig til forandring. Jeg bliver tit spurgt hvad jeg mener er sammenhængen mellem bevægelse og permakultur og netop derfor ønsker jeg at fremhæve dette budskab og tage det med mig videre i mine fremtidige projekter.

Jeg drømmer om at undervise i permakultur og om at flette og skabe sammenhænge mellem de to. Arbejdsdagen startede kl. 9:30. Dagene gik med at plante og beskære træer, forvalte skov, anlægge bede, lære om kompost systemer og bygge med naturlige materialer. Vi havde også en eftermiddag, hvor vi dykkede ned i fermentering. Her lærte vi hvilke fordele, der er ved at fermentere og hvordan man gør. Som et led i en selvforsynende livsstil, synes jeg det er relevant at lære og forstå praksisser som fermentering, syltning og andre måder at opbevare
mad.

Det var vigtigt for mig at fordybe mig i haven og få mere erfaring, både for bedre at kunne undervise i permakultur, men også fordi jeg drømmer om at være selvforsynende til den grad det er muligt og fordi jeg drømmer om at leve et simpelt liv i overensstemmelse
med naturen.

Efter en måned i praktik på Keela Yoga Farm rejste jeg videre rundt i Portugal og besøgte andre gårde, som havde permakultur som en solid søjle i deres projekt. At se forskellige haver, forskellige måder at leve, forskellige måder at organisere sig på, var virkelig inspirerende og viste mig både hvad der fungerer godt, hvad der fungerer mindre godt og gav mig et klarere billede af, hvordan jeg gerne vil leve og af, hvem jeg gerne vil være som underviser. Jeg glæder mig til at fortsætte rejsen, blive ved med at lære nyt, erfare og opleve nye steder, mennesker og kulturer og så glæder jeg mig til at kunne give al den inspiration og viden jeg har samlet videre til andre som ønsker at fordybe sig i den smukke livsstil som er permakultur.

 

Sus Illemanns praktikophold er støttet af Erasmus+.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookies hjælper os med at levere vores services og hjælpe dig rundt på siden. Ved at klikke acceptér, godkender du vores brug af cookies.
Læs mere i vores persondata og cookiepolitik