To uger som underviserlærling på Kostergård i Sverige

Af Sus Illemann

I August tilbragte jeg to uger på Kostergård i Sverige. En magisk lille ø, fyldt med lige så magiske mennesker og natur. Her skulle jeg være underviserlærling på et PDC kursus og jeg havde bare glædet mig.

Kostergård er et helt fantastisk sted som jeg kun kan anbefale alle med grønne fingre at besøge. Især hvis du også elsker god mad og smukke omgivelser. Endnu bedre bliver det, når man møder Helena, en af ejerne og er grundlægger af Kostergård, som med sin sjove og kærlige person på et splitsekund kan få en til at føle sig helt hjemme.

Koster

Kurset startede med et dejligt måltid mad serveret direkte fra have til bord og mandag morgen havde vi vores første cirkel sammen. Her blev vi guidet til at mærke jorden under os, forestille os at vi var et træ, en plante, en del af naturen og derefter gå rundt og være nysgerrige, stille spørgsmål til vores omgivelser, bruge vores sanser, lytte, smage, dufte, mærke og se. Jeg mærkede effekten, nysgerrigheden og blev allerede da inspireret til at inkorporere øvelser som denne i min fremtidige undervisning.

Undervisning i drivhusetInspirationen passede perfekt i tråd med hvad jeg allerede hjemmefra havde haft af forventninger til kurset:

  • At være åben og nysgerrig
  • At lade mig inspirere fra alle på kurset
  • At få en dybere forståelse for permakultur
  • At forbedre mine undervisningskundskaber

Jeg tog mit første PDC kursus i 2021 på Friland. Der er sket meget på blot et år, jeg har haft min egen have, jeg har rejst rundt i fire måneder og besøgt permakultur gårde, jeg har undervist og været på flere kurser. Derfor var det muligt for mig at tage endnu mere viden ind fra denne PDC. Udover at fordybe min forståelse for permakultur og lade mig inspirere var det meget interessant at se og følge andre undervisere og observere hvordan selve undervisningen er bygget op. Hvordan var timerne sammensat, dagene og kurset i dets fulde længde. Jeg lærte en hel del ved bare at observerer med et specifikt fokus på de ting der inspirerer og motiverer mig. Jeg tror nemlig på, at når man lærer noget nyt, så er det vigtigt at bruge sine styrker. Jeg har de sidste par år undervist meget i bevægelse og er tryg i den form for undervisning og det faldt mig derfor naturlig at undervise den første del af morgen cirklen som handlede om at få kroppen i gang.

Jeg indså dog efter nogle dage, med støtte fra underviserne, at jeg også burde udfordre mig selv med at undervise teoretisk indhold og det er jeg virkelig glad for at jeg gjorde. Jeg underviste i skovhaver og jeg valgte at starte timen med en meditation, for at starte et sted hvor jeg føler mig tryg til at udfolde mig og fordi jeg mener det er vigtigt at lave en divers undervisningstime. Jeg var overrasket over hvor trygt og simpelt det var da jeg først gik i gang. Jeg havde brugt mange timer på at forberede mig. Det var vigtigt for mig at jeg havde helt styr på mit emne, hvilket jeg er sikker på var grunden til at det føltes så godt at undervise. Jeg har helt klart fået mere selvtillid og tro på at jeg godt kan undervise i teoretisk indhold og det var virkelig vigtigt og godt for mig at få den oplevelse.

Design webI kursets sidste dage var der indlagt tid til design. Anna og jeg, som begge var underviser lærlinge på kurset og tidligere har planlagt og afholdt kurser sammen, valgte at bruge tiden på at designe et nyt kursus i permakultur. Denne gang med fokus på social permakultur hvor naturen, bevægelse og det sociale aspekt af permakultur skal være kursets søjler. Gennem vores designproces brugte vi Looby’s Design web som værktøj til at tænke kreativt og ud af boksen. Det fungerede super godt og vi er allerede langt i planlægningen af kurset. Det var virkelig godt at have tid til at dykke ned i den proces og have mulighed og tid til at tænke kreativt og gentænke måder hvorpå man kan undervise og opbygge et kursus.

Det var to intense uger, fyldt med ny læring, inspiration og nysgerrighed. En smuk rejse i selskab med mennesker der som mig drømmer om en bedre og mere bevidst verden. Jeg er meget taknemmelig for at Erasmus+ og Permakultur Danmark gav mig muligheden for at dykke
ned ikke kun i permakultur endnu en gang men også i hvordan det kan undervises. Jeg glæder mig til at komme ud og sprede min viden og inspiration.

Holdet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookies hjælper os med at levere vores services og hjælpe dig rundt på siden. Ved at klikke acceptér, godkender du vores brug af cookies.
Læs mere i vores persondata og cookiepolitik