iACT – Projektdesign

Hvorfor vi har dem, og hvorfor de er vigtige?

For at gennemføre et succesfuld projekt er det afgørende af starte med et godt og gennemarbejdet projketdesign. Til det har har du brug for kompetencer i design, planlægning og implementering.

Hvad er designkompetencer? Det er basalt set et sæt færdigheder, viden, værdier og erfaring, som du har brug for til at gennemføre et succesfuldt projekt.

 1. Projektdesignkompetencer: De færdigheder og know-how, du har brug for, til at visualisere og planlægge et projekt, fra bygning og design af det ultimative økologiske hus til lancering af et læringsprogram – dette kompetenceområde rummer det hele.
 2. Kompetencer i projektplanlægning og -implementering: Når du har et færdigt projektdesign, har du brug for færdighederne til rent faktisk at få det til at ske. Dette kompetenceområde fokuserer på planlægning og eksekvering af projektet, fra start til slut.

 

Når du sidder derude, og er i gang med fx at oprette et center eller udvikle et landbaseret projekt, vil du opdage, at disse kompetencer rummer afgørende færdigheder, der hjælper dig med at omsætte dine ideer til virkelighed og navigere i projektets kompleksitet. Derudover er de også praktiske til lærings- og træningsformål.

Så hvordan kan du bruge og udvikle disse kompetencer? Det starter med at forstå projektdesign og managementteorier. Desuden skal du have øje for forskellen mellem projekter designet til uddannelse og projekter, der sigter mod mere håndgribelige produkter. Efterhånden som du opbygger erfaring, lærer du, hvad der virker, og hvad der ikke virker i forhold til forskellige projektkrav, fra planlægning til implementering og vedligeholdelse. Og glem ikke kritisk at evaluere og forbedre dine projekter undervejs.

For at hjælpe dig og dit team på denne rejse, kan du søge hjælp og inspiration i iACT Competency and Learning Pathway Summary Guide (LINK MANGLER). Den giver et overblik over en lang række af kompetencer, der er nødvendige i lærings- og demonstrationsprojekter, tilpasset forskellige udviklingsstadier og omfang. De er særligt nyttige for dit eget projektteam, men kan også bruges i større community-projekter, du måtte være involveret i.

Når du overvejer læringsvejene for dig selv og dit team, kan du identificere de nøglekompetencer, hver person har brug for. Ved at opbygge og fordele kompetencer og læring på tværs af hele teamet, vil du frigøre dit teams fulde potentiale og kunne bidrage til at skabe de forandringer i vores samfund, som du sigter efter.
Kompetencer er altså din billet til projektets succes. Gør dig klar til at udforskelære og gøre dine drømme til virkelighed.

Brug kompetencerne som en tjekliste, når du laver dit design. Du kan få adgang til den sammenfattende detaljerede kompetenceramme her (LINK MANGLER), eller du kan gå direkte til designsektionen her (LINK MANGLER).

iACT - projektdesign - permakultur - permaculture
iACT-sider
 • Velkommen
 • Projektdesign
 • Levebrød
 • Management
 • Læring
 • Demonstration
 • Mobilisering
 • Vær med
 • Oversigskort

Fra mønster til detalje

Hvordan kan jeg udvikle et godt projektdesign med

 • en stærk vision
 • et godt design
 • en implementeringsplan

Hvorfor har vi brug for et godt design, en vision og en implementeringsplan?

At have et godt design allerede på et tidligt stadie vil gøre en væsentlig langsigtet forskel for ethvert projekt.

Hvis projekt og design præsenteres godt, kan dette virkelig hjælpe folk med at forstå dit projekt og blive inspireret af det, uanset om de er en del af projektteamet, eksterne interessenter, fx donorer, eller er en del af målgruppen.

En stærk og velkommunikeret vision vil gøre en stor forskel for at tiltrække, inspirere og overbevise partnere, støtter, donorer, teammedlemmer, studerende og besøgende.

En implementeringsplan hjælper dig med at skabe klarhed over, hvad der skal gøres, af hvem og hvor meget det kommer til at koste, hvornår det starter, og hvor lang tid det vil tage. Det vil hjælpe dig med at demonstrere og visualisere over for donorer eller partnere, at din projektidé kan leveres, og at du har en klar forståelse af, hvad der kræves for at implementere den.

For dit interne team og eventuelle eksterne entreprenører, vil det være et praktisk arbejdsdokument, der gør dig i stand til at holde styr på fremskridt, og foretage eventuelle justeringer, hvis omstændighederne ændrer sig undervejs i projektet. Det bør også kunne identificere og klarlægge ressourcer, færdigheder og ansvar for hvert nøgleelement eller etape af projektet.

Sidst men ikke mindst kan en implementeringsplan identificere de risici eller afhængigheder, der kan køre projektet af sporet eller standse dets fremskridt, hvis fx de rigtige færdigheder, penge eller andre ressourcer ikke er på plads på det rigtige tidspunkt.

Før du går videre anbefaler vi, at du ser videoen nedenfor med en talk af Suzie Cahn om designe et succesfuldt permakulturprojekt.

Hvordan skaber jeg et DESIGN, en VISION og en implementeringsplan?

Designplan:

For at skabe et godt design har du brug for mindst én person i dit team med gode designfærdigheder eller en ekstern designkonsulent. Ofte vil et designteam med 2 eller 3 personer give et stærkere design, da forskellige perspektiver, ideer og bidrag generelt betyder, at hele designet vil være større end summen af hvert indput. Forudsat selvfølgelig, at de fungerer godt som et team.

Som en generel vejledning vil det være værdifuldt at have mindst én person, der har afsluttet sit permakulturdesigndiplom (PDC), Ecovillage-design-uddannelse eller har udviklet god erfaring med regenerativt design på andre måder.

Sørg for at allokere passende tid og ressourcer til designprocessen, da dette vil hjælpe med at sikre et godt resultat, som ofte vil spare tid og/eller give bedre resultater senere.

Et design behøver ikke at være fast for evigt, og det vil ofte udvikle sig over tid, men det bør bruges som et klart udgangspunkt, til at opbygge projektets indledende momentum.

Tag et kig på Permaculture Association Design Library (engelsk) for at blive inspireret af andre projekter eller brug nogle af de værktøjer, der er listet i PAB’s vidensbase (engelsk).

Tjek også PAB’s liste over nyttige ressourcer (englelsk – kræver særlig adgang) til at hjælpe dig på din designrejse.

iACT - designplan - permaculture - permakultur

Vision

Spørg dig selv, hvad dine værdier er… og skriv din vision ud fra disse værdier.

Når du går i gang med et nyt projekt eller foretagende, er det vigtigt at have et klart mål for øje. At skrive en målsætning kan hjælpe dig med at blive klar over, hvad der skal indarbejdes i dit design. Tjek Milkwood Designs tekst om, hvordan du skriver en målsætning for dit projekt/sted. (engelsk)

Der er mange metoder, du kan bruge til at generere og præsentere din vision. Tænk over, hvem du skaber visionen for, og vælg derefter de bedste måder at præsentere den på, som passer godt til den pågældende målgruppes behov og forventninger.

Udvikling af din vision vil normalt drage fordel af nogle frittænkende aktiviteter, som fx guidet visualisering for at forestille dig, hvordan dit projekt blomstrer i fremtiden og dets fordele og betydning om 10 eller 20 år. Backcasting kan også bruges til at fortælle historien om, hvordan du kommer fra, hvor du er nu, frem til tidspunktet og rammerne for at nå din vision. En standard visionsmetode, der bruges fra lokal til stor byskala, er at stille fem spørgsmål og over tid arbejde på at definere klare svar:

 • Hvor er vi nu?
 • Hvor er vi på vej hen
 • Hvor vil vi egentlig gerne være? (Visionen)
 • Hvordan kommer vi derhen?
 • Hvad er det/de praktiske første skridt?

Det sidste spørgsmål genbesøges derefter normalt med jævne mellemrum, og sættet med fem spørgsmål og svar opdateres også på passende tidspunkter i henhold til projektets omfang.

Ofte vil visionen blive opsummeret i en eller to simple sætninger, der går sammen med missionen og målene (VMA – Vision, Mission, Aims) for din organisation eller dit projekt.

En god visuel præsentation af din vision vil normalt styrke enhver skriftlig beskrivelse markant – og omvendt.

Et nyttigt værktøj til at udvikle en vision er Vision Map. Visionskortet involverer at tegne, male og skrive en vision eller idélandskab på et stort kort ved at bruge analogier af geografi og topologi til intuitivt at udforske visioner eller komplekse fremtidige ideer. Denne tilgang er især velegnet, hvis visionen eller ideen stadig er vag og svær at udtrykke.

Følgende organisationer har udviklet VMA-erklæringer og er inkluderet her for at give dig en idé om, hvad andre projekter har skrevet:

Vi har samlet en liste over nyttige ressourcer, (engelsk -kræver særlig adgang) der kan hjælpe dig med denne proces. Listen er ikke udtømmende, men vil hjælpe dig med at effektivisere din research, så du kan begynde processen med at skrive din egen VMA. Den indeholder links til understøttende praksisser såsom afholdelse af sociokratiske møder og et link til guides om at skabe en teori om forandring, hvilket er nyttigt at gennemføre som en del af design- og visionsfasen for at få klarhed omkring implementeringen og effekten af dit projekt.

iACT - projekrdesign - permakultur - permaculture

Mangler du lidt inspiration?

Så tag et kig på disse cases, der viser nogle af de forskellige måder, hvorpå projekter og bæredygtig livsstil er blevet implementeret af andre, fra små organisationer til økolandsbyer. Du kan også altid se på projektkortet eller oprette forbindelse til forskellige projekter via Community Hub.

 • Cloughjordan Eco Village
 • Scotswood (LINKS MANGLER)
 • Henbant (LINKS MANGLER)
 • Bio regional transformation Sicily (LINKS MANGLER)
 • Misha video of … project saw in Luxembourg (LINKS MANGLER)

Implementeringsplan

Implementeringsplanen vil normalt opdele designet og visionen i et sæt specifikke delprojekter.

Delprojekter i implementeringsplanen identificerer som hovedregel

 • de specifikke opgaver, der er nødvendige for at gennemføre disse delprojekter
 • budgettet og tidsplanen for at gøre dette
 • de mennesker/kompetencer og ressourcer, der er nødvendige for at gennemføre projektet
 • Ansvarsbeskrivelse til den der leder projektet


For mere detaljerede eller større projekter, fx opførelse af et økologisk byggeri, vil der normalt også være et risikoregister, der identificerer de vigtigste risici, der kan påvirke projektet, og beskrive tiltag for at undgå eller minimere disse risici samt afhængigheder, fx vejrforhold, byggetilladelser, finansiering eller manglende ekspertise.

Afhængigt af projektets omfang vil du sandsynligvis have glæde af at sætte dig ind i de grundlæggende principper i projektledelse, såfremt du ikke selv eller en i dit team har disse færdigheder. Hvis der er budget til det, kan du naturligvis vælge at bringe en ekstern projektleder ind i rollen. En projektledeler kan hjælpe med at generere en klar implementeringsplan, der komplementerer dit projektdesign og din vision.

Hvis du arbejder ud fra et permakulturperspektiv, kan en beskrivelse af projektet i OBREDIMET-termer,  O for Objective og Observation, være en god måde at strukturere dit projektdesign og implementeringsplan.

iACT-sider

Velkommen – Projektdesign – Levebrød – Management – Læring – Demonstration – Mobilisering – Vær med – Oversigskort

 

Cookies hjælper os med at levere vores services og hjælpe dig rundt på siden. Ved at klikke acceptér, godkender du vores brug af cookies.
Læs mere i vores persondata og cookiepolitik