pH


pH-skalaen bliver brugt til at måle surhedsgraden i alle mulige slags materialer. Surhedsgraden er et udtryk for forholdet mellem brint-ioner(H+) og hydroxyd-ioner(OH-). Jo flere brint-ioner, jo surere er forholdene, og jo flere hydroxyd-ioner, jo mere basisk er det målte materiale.

pH-skalen rækker fra 1 til 14, hvor 1 er ekstremt surt, og 14 ekstremt basisk, mens 7 er det neutrale midtpunkt (f.eks. rent vand). Den optimale pH-værdi i jorden ligger mellem 6.5 og 7 for de fleste planter (dette varierer dog en smule de forskellige jordtyper imellem). Det er derfor meget vigtigt at måle pH-værdien i jorden (og i komposten før du bruger den!). Måleudstyr kan fås i mange haveforretninger/centre verden over, men i Danmark er de af ukendte årsager ikke altid lette at finde. Det skulle dog være muligt at finde, hvis du søger på internettet.

Det er ikke kun vigtigt at måle pH-værdien; Hvis den ikke er passende skal den selvfølgelig ændres. Hvis niveauet kommer under en pH-værdi på ca. 4.5 vil planterne begynde at optage tungmetaller. Det betyder at du vil få grøntsager og frugt fyldt med tungmetaller, hvilket er meget sundheds skadeligt. Det mest almindelige problem er at jorden er for sur (pH er for lav). Dette kan nemt ændres ved at tilsætte kalk til jorden. Vær opmærksom på at nogle leverandører tilsætter forskellige materialer til kalken, så det er en god idé at læse indholdsdeklarationen grundigt inden du køber. Dette gælder specielt hvis du dyrker økologiske afgrøder.
Hvis jorden er for basisk er det lidt vanskeligere. Her kan du tilsætte magnesiumsulfat for at sænke pH-værdien. Der er også nogle naturlige metoder til at ændre pH. F.eks. er fyrrenåle meget syreholdige, og kamille indeholder kalk. Der er dog endnu ikke tilstrækkelig viden om hvor meget man kan ændre pH på denne måde, men det er noget vi vil undersøge her på PRIDK i den nærmeste fremtid.

E-mail: permagro@permakultur.dk
Oversat af Thomas Martin Christensen
©opyright PermAgro - PRIDK, 2001