Får



Får kan udfylde mange funktioner, og er måske den af de firbenede med flest funktioner/produkter.

Produkter:


De er langt mere anvendelige end køer til afgræsning imellem frugttræer og lignende, da de ikke vejer så meget og derved komprimerer jorden mindre.

Uld

Ulden kan bruges til mange ting, hvor tøj og isolering er de mest almindelige. Fordelen ved dette materiale er, at det kan indeholde en masse vand, og stadig virke isolerende og føles varm.

Mælk

Mælk fra får kan i bund og grund blive brugt på samme måde som komælk. Du kan lave ost, youghurt og endog is af det.

Kød

Alt efter hvilken race man vælger, kan man få kød med en lavere fedtprocent end f.eks. kød fra grise. Smagen er lidt speciel, og er elsket af nogen, og hadet af andre.

Gødning

Møg fra får er rigtigt godt som gødning, med en masse mere næringsstof end f.eks. ko møg.

Ukrudtsbekæmpelse

I juletræs plantager og klippe grønt kan man bruge fåreracerne: Shropshire, Leicester, Dorset, Oxforddown og Suffolk til bekæmpelse af ukrudt mellem træerne. Disse racer er specielle ved at de ikke spiser Nobilis, Normansgran og rødgran. Det er dog nødvendigt at der er rigeligt med ukrudt og at flokken er stabil, ellers kan man risikere at de begynder at spise af granerne og gøre skade. Fårene skal sættes på i plantagen omkring 1. april, hvor der er nok føde, og de skal tages fra afgræsningen i en periode sidst i Maj først i juni da træerne får nye skud som de evt. vil spise. Der er to systemer afgræsning.

Der foreslås pløjning inden planting. Her foreslår vi selvfølgelig grise til det job!

Kilder:
Diverse materiale fra "Den Økologiske Landbrugsskole"


E-mail: permagro@permakultur.dk
Tekst af: Karsten Petersen, Mira I. Simonsen og Sarah H. Jacobsen
©opyright PermAgro - PRIDK, 2001